pianospel.gb (GB)pianospel.de (DE)pianospel.nl (NL)

Belangrijke informatie voor beginners

Wie met pianoles begint, heeft een piano nodig

 

Hier is belangrijke informatie en antwoorden te vinden voor iedereen die met pianospelen gaat beginnen. Over het kopen of huren van een instrument, hoe vaak oefenen en les nemen en kan ik in een jaar Für Elise leren spelen?

 


Elektrische piano?

Een elektrische piano heeft het toetsenbord van een gewone piano maar het geluid wordt niet via hamers, snaren en een houten zangbodem gemaakt maar het geluid is elektronisch via boxen te horen. Dit is voor beginners een nadeel omdat het met deze elektrische piano's moeilijk is om bepaalde klanken die je moet kunnen maken in een muziekstuk te produceren. Zo moet je bijvoorbeeld met je linkerhand zacht kunnen spelen en met je rechterhand harder, of andersom, met je linkerhand harder en met je rechterhand zachter. Dit is met een elektronische piano moeilijk voor elkaar te krijgen.

Electric pianoOm goed op een elektrische piano te spelen moet je een ervaren pianist zijn. Ik vergelijk het altijd met het maken van een mooi gekleurd schilderij waarbij je alleen maar de beschikking hebt over b.v. zwart, geel en rood, terwijl van je verwacht wordt dat je ook blauw en groen kunt maken. Vaak hoor je zeggen dat een elektrische piano net als een gewone piano klinkt en speelt, maar alleen de duurdere elektrische piano's benaderen de gewone piano en voor hetzelfde geld kun je een goede nieuwe of gebruikte piano kopen. Daarom zijn er pianodocenten die mensen met een elektrische piano geen les willen geven. Voor de goede muzikale ontwikkeling van beginnende kinderen maar ook van volwassenen is een akoestische piano de beste keuze.

De akoestische piano

Akoestische piano's zijn er in alle soorten en maten. Goedkope nieuwe piano's vanaf €2.000, duurdere nieuwe piano's van €10.000 en meer en gebruikte piano's die vaak te koop zijn vanaf ongeveer € 1.000.

Upright pianoPiano's zijn te huur (huurkoop) of te koop. Het voordeel van huren is dat je eerst nog een jaar of langer kan kijken of het wel wat voor je is en je hoeft de aanschafprijs niet ineens te betalen. Er zijn enkele pianowinkels met hele gunstige huurkoop regelingen. Ook voor piano's geldt: goedkoop is duurkoop. Veel goedkope nieuwe piano's klinken niet mooi, spelen niet lekker en zijn na een aantal jaar dusdanig versleten dat je eigenlijk al weer aan een nieuwe piano moeten denken. Deze goedkope piano's worden vaak in Aziatische landen gemaakt waar de lonen laag zijn en deze piano's worden verkocht met mooie Duits klinkende namen of er worden Duitse merknamen gebruikt die door deze pianobouwers zijn gekocht.

Een alternatief is het kopen van een gebruikte piano. Deze piano's zijn stukken goedkoper, maar je moet nu veel beter weten wat je koopt. Het is nu erg belangrijk om te kijken naar het merk van de piano, de leeftijd en of de piano goed onderhouden of eventueel zelfs gereviseerd is. Het is dus belangrijk om advies te krijgen van iemand die verstand heeft van piano's en die een piano kan bespelen en kan horen of een piano goed klinkt en weet of een piano goed speelt.

Aanslag en klank

De klank van de diverse pianomerken is heel verschillend, een toon kan warmte en nuance hebben maar kan ook vlak en hard zijn. Persoonlijke voorkeur speelt ook mee. Een piano speelt goed als de aanslag regelmatig is en een piano niet te zwaar is om te spelen. Bij oude piano's komt het nogal eens voor dat het mechaniek dusdanig versleten en ontregeld is dat het onmogelijk wordt om hier nog fatsoenlijk op te spelen. Alleen ervaren pianisten kunnen hier nog iets uithalen, maar als je piano moet leren spelen op zo'n piano blijkt dat toch een onmogelijke opgave te zijn. Het is dus erg belangrijk om een piano te kopen met een goed en degelijk mechaniek wat jarenlang meegaat. Het mag niet zo zijn dat de piano een belemmering is in de ontwikkeling van de pianospeler.

De Silent piano

Silent pianoVeel mensen in Amsterdam hebben niet de luxe dat ze ongestoord muziek kunnen maken en moeten altijd rekening houden met hun buren. In dit geval is er een hele mooie oplossing namelijk de Silent piano. Dit is een gewone piano met hamers, snaren en een houten zangbodem maar er zit een speciaal elektronische systeem ingebouwd. Na het indrukken van een pedaal wordt het gewone pianomechaniek buiten werking gesteld en registreert een laserstraal de bewegingen van de toetsen en zet dit om in een elektronisch geluid wat je hoort via de koptelefoon. De Silent piano combineert de voordelen van een elektronische piano, namelijk het kunnen spelen zonder dat iemand het hoort, met de mogelijkheid om de muziek toch mooi te laten klinken, namelijk als je het Silent systeem uitschakelt. Uiteraard is het wel de bedoeling het Silent systeem alleen te gebruiken als het echt nodig is, bijvoorbeeld in de avond. Silent piano's zijn te koop vanaf ongeveer €5.000 maar het is ook mogelijk om een Silent systeem in een bestaande piano in te bouwen wat ongeveer €2000 kost.

Geluidsoverlast en oefenpedaal

Sommige piano's hebben een dempingsysteem waarbij een stuk vilt tussen de snaren en de hamers komt zodat je bijna niets meer hoort. Deze zogenaamde studeerstand kun je beter niet gebruiken omdat je het verschil tussen hard en zacht niet meer hoort en dit ook niet kunt oefenen zodat de muziek uiteindelijk vlak en gevoelloos gaat klinken. Om de geluidsoverlast naar de buren te beperken moet je de piano plaatsen tegen een binnenmuur en dus niet tegen een muur rechtstreeks naar de buren toe, en je kunt de piano op rubber zetten, dit is vooral handig bij betonnen vloeren.

Hoe vaak oefenen en les nemen?

Als je piano wilt leren spelen betekent dat je er regelmatig tijd in moet stoppen. Het liefst moet je elke dag kunnen spelen. Het meest gebruikelijk voor beginnende leerlingen is om dagelijks 20 minuten tot een half uur te oefenen en om wekelijks een half uur les te nemen. Gevorderde leerlingen moeten meer oefenen en hebben 1 keer in de twee weken een uur les.

Vanaf welke leeftijd of ben ik te oud?

Een geschikte leeftijd om met pianoles te beginnen is in het algemeen 6 à 7 jaar. Eerder kan ook, bijvoorbeeld als een kind al heel graag wil, uit zichzelf achter de piano gaat zitten en al op gehoor liedjes speelt.
Het is niet nodig om eerst enkele jaren AMV (Algemene Muzikale Vorming) te doen of blokfluitles te nemen voordat je pianoles neemt.

Er is geen maximum leeftijd om met pianoles te beginnen. Op latere leeftijd gaat het misschien langzamer maar oudere beginners zijn goed gemotiveerd en oefenen regelmatig zodat er in het begin vaak snelle vorderingen zijn. Het gaat pas langzamer wanneer de muziek moeilijker wordt. Bovendien is er op alle niveaus veel leuke muziek om te spelen. Je hoeft niet eerst een hoog niveau te halen om daarna pas muziek te kunnen maken. Leuke speelboeken op begin niveau zijn te vinden op pianoboekengids.nl.

In een jaar Für Elise leren spelen?

Fur EliseWanneer je begint met pianospelen begin je met hele eenvoudige muziekstukjes en het leren noten lezen. Iedereen begint met een leermethode waarbij allerlei aspecten van de muziek aan bod komen en spoedig zal je spelen uit allerlei soorten boekjes met verschillende stijlen muziek. Bijvoorbeeld klassieke melodieën, swingende muziek, bekende popmelodieën, muziek met moderne klanken of juist oude dansen. Belangrijk is dat je de muziek kunt spelen die je zelf mooi vind maar ook dat je nieuwe muziek leert kennen en spelen.

Fur EliseWat veel mensen zich echter niet realiseren is dat pianospelen moeilijk is en zeker niet vanzelf gaat. Bekende pianostukken zoals Für Elise zijn lastig om te spelen en je hebt zeker jaren oefeningen en les nodig hebt om dit te kunnen spelen. Alleen zeer getalenteerde kinderen hebben de mogelijkheid om een stuk als Für Elise binnen een jaar te kunnen spelen.

Voorspelen

Wat ook bij het muziek maken hoort is het voorspelen voor andere mensen. De meeste pianodocenten organiseren voorspeelmiddagen waarbij alle leerlingen een stuk muziek laten horen. Je kunt ook samenspelen met andere mensen, bijvoorbeeld met twee personen aan de piano, dit heet quatre mains, of samenspelen met een ander instrument.